Samenwerkende overheden

"Samenwerking tussen publieke partijen werkt! Daar zijn al vele voorbeelden van en diverse artikelen over geschreven. Ook de wetgever stimuleert publieke samenwerking in diverse situaties, zoals in de nieuwe Omgevingswet."

Publiek publieke samenwerking

Publiek publieke samenwerkingen nemen toe. Overheden werken samen om gezamenlijk te komen tot een efficiënt werkende overheid. Overheden benutten hierbij elkaars kennis, kunde en middelen om tot optimale samenwerking te komen. Dan kan een beroep worden gedaan op uitzonderingen zoals beschreven in de Aanbestedingswet via wat wel de publiek publieke samenwerkingsmogelijkheden wordt genoemd. Daarnaast geldt voor de inzet van economische activiteiten door overheden de Wet Markt en Overheid om zo in eerlijke concurrentie met marktpartijen te blijven. Marinke heeft ruime juridische kennis en ervaring met al deze vraagstukken.

 

Vroegtijdige samenwerking

Waar Marinke in gelooft is samenwerken aan de voorkant van een project of beleidsopgave.

"Hierin heb ik al diverse publieke partijen mogen begeleiden, zoals bij gebiedsontwikkelingsopgaven en 'Ruimte voor de Rivier' maatregelen. De uitkomst heb ik veelal vastgelegd in een bestuursovereenkomst.  Er kunnen over de samenwerking  verschillende overeenkomsten worden gesloten tussen de partijen: intentieovereenkomst, samenwerkingsovereenkomst en realisatieovereenkomst. Zie de publicatie hierover."

 

Publieke beleidsbemiddeling

Als het gaat om uitwerking van overheidsbeleid, wordt er gesproken over publieke beleidsbemiddeling. Als definitie geldt: ‘ Publieke beleidsbemiddeling is een methode voor partijen betrokken bij een (mogelijke) controverse om, ondersteunt door een beleidsbemiddelaar, via onderhandelingen te zoeken naar een belangengerichte consensusovereenkomst als vertrekpunt voor een legitiem, effectief en stabiele overheidsbeleid.’

 

CONTACT
mr M.L.A. (Marinke) van ‘t Hoff
M 06 - 402 000 08
E marinke@mlavanthoff.nl